საკითხავისასარგებლო

ღამურები და სხვანი…


ღამურები ერთადერთი ჯგუფია ძუძუმწოვრებისა რომელთაც განუვითარდათ სრულყოფილი ფრენის უნარი. თუმცა ასევე არსებობს ძუძუმწოვრების სამი არამონათესავე ჯგუფი, რომლებიც გარკვეულ მანძილზე ფრენით გადაადგილდებიან, ესენია: ფრინავი ციყვები, მფრინავი ლემურები და მფრინავი ფალანგერები იგივე ოპოსუმები.

მფრინავი ციყვები

მფრინავი ციყვები გავრცელებული ჩრდილოეთ ამერიკიდან აღმოსავლეთ ევროპის და აზიის ჩათვლით, ხოლო აფრიკაში ბინადრობს მათი ორი ჯგუფი. ისინი პატარა ტანის მფრინველები არიან, ძირითადად 135-მმ ს არ აღემატებიან. ისინი გამოირჩევიან გრძელი, ფუმფულა კუდით, ძალიან გავნენ ციყვებს. მფრინავი ციყვები ბუდეს ხის ნაპრალებში იკეთებენ. იკვებებიან ხის ქერქით, კვირტებით, ფოთლებითა და თესლებით. შეიძლება ეს ფრინველები მოსახლეობამაც არ იცოდეს, იმიტომ რომ ისინი ღამით გამოდიან სახლიდან

მფრინავი ლემურები

მფრინავი ლემურის მთავარი დამახასიათებელი ნიშანია კარგად ფრენა, მას აქვს სავარცხლისებრი მჭრელი დანამატები, რომლებიც გარეთაა მიმართული და კენკრისა და სხვა მცენარეული საკვების მოპოვებაში ეხმარება, ხალიჩას უფრო ჰგავს. ეს ქმნილება სიდიდით დაახლოებით, კატისოდენაა და გაცილებით დიდია მფრინავ ციყვებზე. მდედრები მონაცისფროა, მამრები კი მუქი ყავისფერი. მფრინავი ლემურები მიირთმევენ ხეების ნაყოფს, ფოთლებს, თესლებს და კვირტებს. ისინი ღამით იკვებებიან, ხოლო დღის განმავლობაში სძინავთ. მათ ღამურებივით სძინავთ. ასევე ღამურების მსგავსად, ერთ ჯერზე მხოლოდ ერთი ნაშიერი ჰყავთ. როდესაც დედა დაფრინავს, შვილი მკერდის არეში ბეწვზეა მიკრული. ფრენის სიგრძე 136-მ მდე აღწევს

მფრინავი ფალანგერები

მფრინავი ფალანგერები ავსტრალიასა და ახალ გვინეაში გავრცელებლი ჩანთოსნებია. აქვს ხშირი და ბეწვიანი სხეული. მფრინავი ფალანგერები რომელთაც მფრინავ ოპოსუმებსაც უწოდებენ სამ ჯგუფს აერთიანებს

მეთაფლურები

მეთაფლურები მფრინავ ფალანგერებს შორის ზომით ყველაზე პატარაა. თუმცა მათ ფრენას კონტროლის უნარი არ გააჩნია. ზოგიერთ სახეობას შეუძლია აფრენის შემდეგ მიმართულების შეცვლა.მეთაფლურები ანუ შაქრის მფრინველები რომელთაც ეს სახელი ტკბილი საკვების გულისთვის შეარქვეს.

პიგმეური მფრინველები

მეორე ჯგუფის სახელიაპიგმეური მფრინველი ოპოსუმები. მათი ერთი სახეობა ავსტრალიაშიცხოვრობს, მეორე კი ახალ გვინიაში. ისინი სიდიდით თაგვისოდენა არიან და ყვავილების ნექტარითა და მწერებით იკვებებიან.

დიდი მფრინავი ოპოსუმები

მესამე მფრინველები ფალანგერია, დიდი მფრინავი ოპოსუმი, რომლებშიც მხოლოდ ერთი, აღმოსავლეთ ავსტრალიაშია.იგი კოალას ენათესავება და მხოლოდ ევკალიპტის ფოთლებითა და კვირტებით იკვებება. ფალანგებს შორის ყველაზე დიდია და 1,5 კგ – მდე იწონის

 

წყარო:  http://wizzardsk.wordpress.com/

 

თეგები
Back to top button
Close
Close